Classic on the outside, eclectic on the inside: a house full of ideas in London

Highgate is one of London’s most exclusive residential areas. This is where the English poet Samuel Taylor Coleridge lived, Karl Marx was buried and today there are several modern public figures.. Its tradition is well rooted in the history of the city, it is no coincidence that the district is part of an urban conservation program, and therefore the renovation of House on the Corner of the Michaelis Boyd study was performed on toes.

Improve the historical context

The intervention focused on improving and opening up the existing architecture for bring more natural lightmake the interior communicate with the exterior through the garden e restore the structure to its splendor original.
On the outside, the building’s facade and its small veranda are preserved original, as are the traditional parapet details. The room previously used as a garage has been converted into a room with wide views of the garden, connected to the rest of the house thanks to a hallway lined with wooden slats.

A dynamic structure

Developed in two floors, the house has been reorganized by including a wine cellar with storage space in the basement, while going up to the upper floors there is a kitchen, living room, dining room, utility room, two rooms dedicated to moments of sharing, a study, five bedrooms and four bathrooms.
Connecting all four floors vertically is a staircase with semicircular landings, illuminated as a theatrical background by a beam of light coming from the skylight on the roof. On the ground floor, the dining room and the adjoining kitchen are thanks to the glass doors flooded with natural light overlooking the garden in the back.

Surprise colors

If the exterior and ground floor maintain a complex aesthetic, on the upper floors, the decor of Simone McEwan surprises thanks to the full colors that characterize the rooms: The family room is petrol bluethe study dives into one dark forest green and the half bathroom is a blast egg yolk. In the living room, the Utrecht armchairs – a timeless classic – stand out with their mustard upholstery in contrast to the perfect white of the pieces by Malgorzata Bany for The New Craftsmen. Chromatic dynamics wants to be the right background for an equally lively family life, which is why the architects have predicted spaces that allow homeowners to host their distant friends and family and have a good time together: from the leather sofa to long conversations in the dining room, to the garden where you can read the newspapers outdoors on Sundays under the pergola, to the comfortable sofas where you can relax.

Photo by Taran Wilkhu

Attention to detail

“The owners wanted a simple and comfortable environment – says Simone McEwan – who played with light reflections, textures and natural wood. The materials are chosen for the tactile effect they return and for the look they will get over time.. The hallway and the entire ground floor were decorated with recycled wood by Timbertech, while Dinesen Heart Oak slabs were used from the first floor and up. Parsonage stone balls have been chosen for the main bathroom, service bathroom and kitchen to communicate solidity and durability.

Have oasis

The garden is another important space in the house. It was curated by Rich Landscapes, known for its sustainable sensitivity and attention to the uniqueness of the individual site. Here, the architects of the Michaelis Boyd studio created an oak pergola and a bench designed for cozy outdoor apartments. Finally around an old yew tree, the shed, which houses the landlord’s photo studio, was builtbuilt in such a way that it integrates harmoniously with the garden and with the volumes of the building.

Live © RESERVED REPRODUCTION

The Living newsletter: styles and trends for your home

Leave a Comment