Staranzano, new primary school thanks to PNRR

That feasibility project for over 4,753,243.00 euros was presented under PNRR (National Recovery and Resilience Plan funded by the European Union – Next Generation EU) with a Communication dated 2 December 2021 under the chapters dedicated to school buildings Mission 2 – Green Revolution and Ecological Transformation, Component 3 Energy Efficiency and Reconstruction of investment buildings aimed at building new schools by replacing buildings.

It returned to the list of eligible interventions published on 5 May 2022.

“The project for the new primary school in Staranzano in Piazzale Unicef ​​involves its demolition and reconstruction on the same site explains Manuela Tomadin, councilor for public works with the aim of limiting land consumption and compliance with sustainability criteria inspired by the principles of “The school of the future ”developed in 2014 by the architect Renzo Piano and incorporated by MIUR in the program “An Innovative School”..

“The current school building, the result of successive constructions from 1950, is today no longer sufficient for the spatial functions of the planned activities, very energy-intensive and with various problems of seismic resistance, problems which after careful technical-economic analysis have led to” the administration to the decision to continue with its demolition and reconstruction “, the mayor adds Riccardo Marchesan.

The Feasibility project, which has been prepared exclusively by the municipal technical office, envisages a new construction “Almost zero energy building“It is high energy efficiency, with innovative technical solutions and greater flexibility in the use of the school population in accordance with EPBD European Directives (Energy Performance Building Guidelines) for the construction of near-zero energy buildings, parameter mandatory in Italy for all new constructions starting with January 2021.

The new NZEB school building will be built according to the principles from design sustainable and bioclimaticintegrated in the context, correctly oriented, able to make the most of natural resources such as sun and wind, well insulated, powered by renewable energy and equipped with technologically advanced systems.

The heat must be captured as much as possible in the winter and stopped in the summer, and therefore it is important to ensure good natural ventilation and passive cooling and make sure the spread is minimal.

However, the objective of management does not only concern the achievement of the necessary regulatory parameters, – Councilor Tomadin clarifies – but rather the redefinition of a school complex as a real educational, cultural and social center, understood as “open cell”, For the whole community, where the little ones can share common spaces and experiences with the bigger ones, far beyond school time. Therefore, the new school will insist on a larger plot than the existing one, as it will also include a green neighboring area. This will favor outdoor teaching activities and also the use of the building as a cultural center, integrated into the urban structure, while ensuring a complete division of public routes and school roads.

The distribution system is designed to include construction and management costs as well as to achieve a modular and flexible spatial organization, dimensioned for the current 400 students, of which 30% come from neighboring municipalities. Looking at the demographic projections for the coming years, a possible future decrease in the number of students can thus easily be taken up with the possibility of independently utilizing the surplus areas for municipal use in relation to the areas owned by the school.

The project envisages a linear development school complex for services and distribution, arranged orthogonally to Piazzale Unicef ​​with the classroom bodies in groups of four and arranged on two floors connected across the service socket, with a partially terraced roof to accommodate further outdoor educational activities.

On the ground floor there are both rooms for school use and rooms that can be used as a civic center: a small gym, a library room, a canteen room, a double reception, a music / concert room, flexible laboratory rooms also suitable for civic functions. All these rooms have large openings to the outside, and thus the nature / building dialogue is preserved and favors the use of rooms also for summer activities. The first floor will be accessed by two divided stair blocks, which will not only perform a security function, but also a function of separating public spaces from school spaces. On the first floor there will be only didactic rooms and services.

The accesses will be double to use the rooms on the ground floor separated from the rooms on the 1st floor to ensure flexibility in the use of the rooms and also allow the separation of the school part itself from it for public use as the Civic Center outside class hours. Even in the plant design, each body and each classroom is independently adjustable and sectionable.

“The times for design and construction of the work are very narrow – remembers the mayor – from here until 2026, the deadline for when the work must be completed and tested. We therefore have a great opportunity and an important technical, financial and organizational challenge, which will inevitably involve all sectors of the administration, in order to better manage this complex process. It will also be an important legacy that we will pass on to the next administrative mandate, which will have the task of completing it ”.

Leave a Comment